Compost toedienen aan landbouwgrond zou kunnen helpen om de methaanuitstoot te beperken. Dat blijkt uit een nieuwe studie. In vergelijking met natuurgronden neemt landbouwgrond minder methaan op. Methaan is een broeikasgas. De grote oppervlaktes landbouwgrond in Europa kunnen dus leiden tot meer methaan in de lucht. Zo draagt landbouw bij tot de klimaatopwarming.
Tegelijkertijd kan landbouwgrond ook methaan vasthouden en dus uit de lucht halen. Dat is voornamelijk de verdienste van bacterieel leven in de bodem. Belangrijk, want het opwarmingspotentieel van methaan ligt tot 30 keer hoger dan bij koolstofdioxide. Tot nog toe ging men er van uit dat die methaanopname bij luchtige bodems beperkt was. Om te kijken of dat echt zo was, maten onderzoekers de methaanopname voor twee bodemtypes uit Nederland: een zand-leembodem en een kleibodem. Ze brachten verschillende soorten biologisch uitgangsmateriaal aan, van rioolslib, over compost tot houtig materiaal.
De resultaten waren verrassend: door biologisch uitgangsmateriaal toe te voegen, verhoogde ook de capaciteit van de bodem om methaan vast te houden. Vooral het gebruik van compost had een duidelijk effect op de aanwezigheid van methaan en koolstofdioxide in de bodem. De onderzoekers vermoeden dat de extra nutriënten helpen met het verwerken van het methaan. Ze pleiten er dan ook voor om regelmatig compost toe te dienen aan de bodem om de klimaatopwarming mee tegen te gaan.