De Moestuin Maarschalkerweerd: groene oase in de stad

De Moestuin Maarschalkerweerd
Moestuin Maarschalkerweerd is een biologische tuinderij met een lunchcafé, winkel en een timmerwerkplaats, gelegen aan de rand van Utrecht.

Tussen de stad Utrecht en de universiteitswijk De Uithof ligt De Moestuin Maarschalkerweerd. Een biologische tuinderij met een lunchcafé, winkel en een timmerwerkplaats. Maar ook een antieke druivenkas, kruidentuin, bijenstal en een kleine dierenweide. In de tuin vinden vooral mensen met een psychiatrische achtergrond en ex-verslaafden een zinvolle dagbesteding. Deze veelzijdige plek ligt zo dicht bij stadion Galgenwaard, dat je op het terras van het lunchcafé FC Utrecht zou kunnen horen scoren.

De grond waarop De Moestuin ligt, een voormalige stadskwekerij, lag al jaren braak voordat het werd ontwikkeld tot wat het nu is. Er kon daardoor meteen (zonder omschakeltijd) biologisch worden verbouwd. De bodem was al schoon. Pieter Jagtman, bedrijfsleider van De Moestuin, vertelt over die tijd: “Ik heb meteen een hele rij met knotwilgen aangelegd. En broedhopen voor ringslangen. Je wil je natuurlijk inpassen in het landschap.” De Moestuin heeft een wonderlijke uitstraling doordat de skyline gevuld is met een paar hoge flats. “Eerst stonden die hoge gebouwen er nog niet, toen keek je nog helemaal in het groen.”

Maar zo dicht bij de stad kent zeker ook zijn voordelen. Pieter: “Het is hier altijd druk. Er komen hier vooral veel gezinnen. We doen daarom bijvoorbeeld ook kinderfeestjes en rondleidingen voor schoolklassen. Maar soms zijn er ook bedrijven die hier komen vergaderen.” De producten worden zoveel mogelijk in Utrecht afgezet. Ze vinden hun weg naar de lokale horeca, natuurvoedingswinkels en natuurlijk de eigen winkel. Hoewel de activiteiten binnen De Moestuin al ontzettend veelzijdig zijn, blijft de tuinderij volop in ontwikkeling. Pieters nieuwe droom is een echte ‘orangerie’. De fundering ligt al. “Het wordt prachtig! Straks kunnen de mensen hier heerlijk zitten en lekker eten. Het bijzondere is dat de orangerie wordt vastgebouwd aan de huidige kas, dus terwijl je zit te eten kun je zien waar het vandaan komt.”

Voor de bouw van de orangerie moest er het een en ander worden verplaatst. “We hebben een waterbassin waarin we regenwater opvangen. Met dit water wassen we de groentes. Daarmee besparen we drinkwater. De wastafels moesten echter verhuizen door de komst van de orangerie. Het is nu dus even tijdelijk een zootje.” De Moestuin gaat niet alleen bewust om met drinkwater. Ze wekken ook hun eigen energie op. Pieter: “Vorig jaar nog hebben we dertig zonnepanelen op het dak erbij gelegd. Dat brengt het totaal nu op negentig. Pieter heeft ook goede hoop voor de toekomst: “Ik geloof dat biologisch in de toekomst meer geïntegreerd is in de samenleving. Ik zie nu al dat meer mensen duurzaam om willen gaan met de aarde.”

Informatie: moestuinutrecht.nl

Vorig artikel28 februari en 1 maart: Reclaim the Seeds zadenweekend
Volgend artikelEO zoekt beste moestuinder van Nederland
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.