Zo ontwikkel je een buurtmoestuin

Praktische handleiding: Buurtmoestuin? Zo gedaan!

Stadslandbouw is populair, maar ermee beginnen is nog best lastig. Dat merken ook bewoners die een buurtmoestuin willen oprichten. Voor iedereen met plannen hiervoor ontwikkelden studenten van Wageningen UR een praktische handleiding: Buurtmoestuin? Zo gedaan!

De handleiding is gemaakt in opdracht van de Kenniskring Buurtmoestuinen Almere, een lerend netwerk van inwoners die actief zijn met buurtmoestuinen en schooltuinen. Volgens Esther Veen, onderzoekster van Wageningen UR, sluit de handleiding aan op een breed gevoelde behoefte. “Veel mensen willen hun buurt graag groener maken met een gezamenlijke buurtmoestuin. Zo’n tuin is ook goed voor de sociale cohesie en je brengt kinderen in contact met vers voedsel. Alleen weten veel mensen niet hoe ze moeten beginnen.”

Ze hoopt dat gebruikers van de handleiding zich gesterkt voelen dat stadslandbouw, zoals een buurtmoestuin, goed te realiseren is. “Een buurtmoestuin oprichten is niet per se moeilijk. Je moet weten in welke stappen je de ontwikkeling moet opdelen. Deze handleiding laat zien dat het allemaal best behapbaar is. De voorbeelden die de studenten gebruiken, laten zien dat anderen het ook voor elkaar hebben gekregen.”

Voor meer informatie: Esther Veen

BRONBiojournaal
Vorig artikelVideoreportage bij bio-fruitteler William Pouw
Volgend artikelRode klaver belangrijke zomerse voedselbron voor bijen en hommels
Jurgen Nijhuis, woont en werkt in Heiloo (NH) als websitebouwer en schrijver. Hij is de hoofdredacteur van PuurTuinieren en tuiniert zelf in sier- en moestuin.